Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново расте напрежението в мините

Расте напрежението сред работещите в „Мини Марица – изток“. На среща днес между ръководство и служители на предприятието отново беше поставен въпросът за бъдещето на комплекса.

След разговорите Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в мините заяви, че настояват пред ръководството да представи визията си за развитието на комплекса и да обясни на хората какво предстои. 

"Основната идея на срещата е да изразим нашите притеснения относно всички документи, които в момента държавата за пореден път не представя като проекти на стратегия, забележки по Пътната карта за неутралност и териториалните планове. Знаете, че през последните седмици беше изготвена проектостратегия за енергийно развитие на страната. Според нея още от догодина България трябва да произвежда 9 тераватчаса електроенергия от въглищни мощности. Това означава "Мини Марица-изток" да добива годишно не повече от 14 млн. тона въглища, а още тази година ние ще приключим на около 19 млн. тона и предприятието е в много критична ситуация, да не кажа пред фалит. Искаме яснота по въпроса ще има ли съкращения, хората ще си получават ли заплатите и всички социални придобивки, които имат", каза Бисер Бинев. 


Докато се провеждаше срещата, пред административната сграда се събраха работещи в предприятието, за да изразят подкрепата си с преговарящите. 

От синдикатите заявиха още, че имат готовност да продължат с протестни действия и дори отново да преминат към гражданско неподчинение. 

По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия