Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 мисии на ледения континент – сбъднатата мечта на младия учен д-р Петър Сапунджиев

Снимка: Марина Великова

Няколко пъти е бил на Антарктида, но жаждата му да открива предизвикателства не му дава мира и той отново е на ледения континент, част е от 32-рата научноизследователска експедиция на остров Ливингстън.

От няколко дни в базата ни кипи усилен труд, след като родните антарктици пристигнаха и започнаха разконсервирането ѝ.

С тях е и д-р Петър Сапунджиев - инженер по електроника, който обича планината, а студът и снегът са постоянни негови спътници още от малък.

Неговите проекти изглеждат като осъществяване на мечтите от детството, а толкова увлекателно говори за сериозните открития в научната си работа, че заразява с дълбок интерес и те оставя безмълвен. 


Сапунджиев се занимава с алпинизъм и именно това му увлечение го подтиква да се запознае с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо на базата ни на ледения континент. По-късно се присъединява към антарктиците ни като инженер и вече шеста година е част от него. 

С д-р Петър Сапунджиев ни среща нашият човек на ледения континент – музикалният редактор Марина Великова. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.

Рубриката на БНР "Антарктида – за природата, науката и хората" се излъчва всеки вторник след 11:30 ч. в предаването "Хоризонт до обед".

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна