Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Най-малко 60 руски войници са загинали при ракетен удар в Донбас

Украински бойци на позиция в Донбас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 60 руски войници са загинали при ракетен удар срещу тренировъчен лагер в окупираните части на Донбас. Това съобщава Би Би Си, като се позовава на информации, които все още не са потвърдени от Москва и Киев.

По информация на британската медия, руският тренировъчен лагер край донецкото село Трудовске е бил нападнат, когато войниците в него са били събрани за посрещането на генерал-майор Олег Мойсеев - командир на една от армиите, воюващи по източното украинско направление.

На видеоклипове от мястото са видими телата на много загинали.

Би Би Си цитира руски представител, който е потвърдил в "Телеграм" информацията за удара, но е определил данните за пострадалите като "изключително преувеличени".

Нападението се е случило часове преди вчерашната среща на Владимир Путин с военния министър на Русия Сергей Шойгу, на която бяха обсъдени скорошните руски успехи на бойното поле в Украйна, включително завладяването на Авдеевка в същата област.

Същевременно руски източници твърдят, че популярният военен блогър Андрей Морзов, познат като Мурз, се е самоубил. В последните си постове той твърдеше, че над 16 000 руски войници са били убити или сериозно ранени в битката за Авдеевка, както и че представители на руската държавна телевизия се опитват да го спрат.

Украинската армия се противопостави на друга от констатациите на Путин и Шойгу - че руснаците са си върнали контрола над Кринки. Селището се намира в окупираната от Русия страна на река Днепър и се смяташе за един от малкото успехи на украинската контраофанзива през лятото на миналата година. 

Киев твърди, че предмостието все още е под украински контрол. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна