Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел засили бомбардировките над Рафах

Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах, 12 февруари 2024 г.
Снимка: БТА

Израел засили бомбардировките над Рафах в южната част на ивицата Газа. 

Над 29 300 палестинци са убити от началото на войната досега в анклава, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. 

В Йерусалим членът на израелския военен кабинет Бени Ганц заяви, че има "обещаващи ранни признаци на напредък" по ново споразумение за освобождаване на заложниците, държани от бойци на "Хамас". Продължават и преговорите, водени от Съединените щати, Египет и Катар, за осигуряване на временно прекратяване на войната.

Израелската армия съобщи, че е засилила операциите си в Хан Юнис, северно от Рафах, където повече от милион и половина души са намерили убежище, за да се спасят от боевете в ивицата. Жителите на Рафах съобщиха за няколко израелски въздушни удара и големи експлозии в града, както и за военни лодки, които са открили огън по крайбрежните зони. Потокът от помощи, влизащи в Газа от Египет, почти спря през последните две седмици, а сривът в сигурността затруднява разпределянето на храната. Израел заяви, че се готви за сухопътна атака срещу Рафах, въпреки нарастващата международна опозиция поради опасения за живота на цивилните.

"Опитите за постигане на нова сделка за заложниците продължават и има обещаващи начални признаци на възможен напредък", заяви на брифинг по телевизията членът на израелския военен кабинет Бени Ганц. "Няма да спрем да търсим начини и възможности да върнем нашите момичета и момчета у дома", каза още той и подчерта, че ако не бъде постигната нова сделка, израелската армия ще продължи да се сражава в ивицата Газа дори и през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва на 10 март.

Междувременно в Париж е очакван директорът на ЦРУ Уилям Бърнс за нови преговори за освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас". В края на миналия месец, след преговори във френската столица, с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, беше постигнато рамково споразумение, което имаше за цел да улесни освобождаването на заложниците и да се обяви шестседмична пауза във военните действия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна