Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов и Делян Пеевски с обвинения в НС и "очна ставка"

Христо Иванов в НС - 20 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Г-н Пеевски самовзриви опита на ДПС да се препозиционира партията като приемлива във вътрешно- и външнополитечески план". Това заяви съпредседателят на ПП - ДБ Христо Иванов по повод обвиненията, отправени срещу него от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението и за това как ще се разпредели цялата тази власт", каза той и добави: 

"Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и превръщаш сам себе си в компромати и контактите със себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам".

Той отрече да е водил разговори за лансиране на Андрей Янкулов като бъдещ главен прокурор.

"Това ще бъде решение на бъдещия Висш прокурорски съвет и аз много държа на това. Как ще изберем прокурорски съвет е наистина много важна тема политическа, която никой не би трябвало да изненада, че е във фокуса на моето внимание, нали така. Но, ако бъдещият Висш прокурорски съвет избере някой с профила на господин Янкулов, мисля, че ще бъде много добре за България, защото ако някой с профила на господин Янкулов, ако беше избран, нямаше да има Нотариуса, нямаше да има "Осемте джуджета", щеше да има реално разследване. Да, темата е следващият главен прокурор да не бъде както главния прокурор, който беше избран по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал, бих бил по-кротък".

Христо Иванов препоръча Мария Габриел да не бъде изтиквана на преден план, защото било очевидно, че разговорите трябва да се водят с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

И допълни, че се надява да не се върви към избори и преговорите ще продължат.

Веднага след отговора на Христо Иванов Делян Пеевски направи второ изявление в кулоарите на парламента. Той призова за очна ставка с Христо Иванов, за да стане ясно, че разговори за назначения, включително на Андрей Янкулов от АКФ за главен прокурор или поне за шеф на Комисията за противодействие на корупцията, са водени. 

"Няма да позволим да си правят кампанията върху ДПС, ще отговаряме на всички обвинения", каза още Пеевски. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени