Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски дисиденти призоваха ЕС да не признава Путин за президент след изборите през март

Евгения Кара-Мурза, на заден план е Владимир Милов.
Снимка: Европейски парламент

"Изпратете послание, че Путин е престъпник" - това каза пред комисията по външни работи в Европейския парламент съпругата на арестувания руски опозиционер Владимир Кара-Мурза Евгения по време на дебат в памет на Алексей Навални. Същевременно други руски опозиционни лидери отново отправиха призив всички над 6 хиляди души, които антикорупционният фонд "Навални" е посочил като свързани с режима на руския диктатор, да бъдат вкарани в санкционния списък на ЕС.

"Едва 2000 души са в санкционния списък, а това е нищо", каза вицепрезидентът на фондацията "Свободна Русия" Владимир Милов. Той подчерта, че останалите формират гръбнака на режима и докато те остават неуязвими, Путин ще има сериозна опора за своя режим.

"Затова смятам, че е крайно време за действия. Имаме силни доказателства за всички тези хора до каква степен те са съучастници в това, което Путин прави. На тях трябва да им се изпрати ясен сигнал, че ще им бъде потърсена отговорност. Завещанието на Алексей Навални трябва да се уважава".

За по-решителни действия призова и съпругата на Владимир Кара-Мурза Евгения:

"Изпратете ясно послание до Кремъл, че Владимир Путин е престъпник, издирван от Международния наказателен съд, а не легитимен президент или международен партньор. Призовавам ви да действате по-отговорно към нарастващата криза със заложниците и политическите затворници не само в Русия, но и в Беларус, които са подложени на огромни страдания от режимите в тези страни.

"Путин е заразно зло и то трябва да бъде изолирано", каза евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов.

Повечето изказали се призоваха Путин да не бъде признаван за президент след изборите през март.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна