Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация

Снимка: БТА

Новият начин на определяне на цените на тока за бита при предстоящото либерализиране на пазара беше обсъден в енергийния регулатор.

Новата наредба предвижда от 1 юли тази година цените да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега. 

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката наложиха измененията в Наредбата за регулиране на цените на тока. Тези промени предвиждат Министерският съвет, а не регулаторът да определя базовата стойност на електрическата енергия. Как и на каква база ще се определят тези цени обаче, предстои да се изяснява.

Същевременно три електроснабдителни дружества - "Електрохолд", EVN и "Енерго про", ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно регулиране е да няма социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните. Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона. 

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества.

Над 2 милиарда и 600 милиона лева приходи ще бъдат събрани тази година в бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система", реши правителството.

Най-големият дял от тези приходи се очаква да бъде от продажба на квоти за емисии парникови газове - 2 милиарда лева.

Със средствата ще бъдат покривани разходи на Националната електрическа компания. Ще бъдат предоставяни и премии на топлофикационни централи.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна