Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Пазарджик предупреждава възрастните хора за ръст на телефонните измами

Снимка: БГНЕС

Полицията в Пазарджик предупреждава за нов ръст на опитите за телефонни измами. Само за последните два дни са засечени десетки обаждания в региона, основно на стационарни телефони, ползвани от възрастни и самотно живеещи хора.

От полицията уточняват, че прилаганите схеми са две: пострадал близък при катастрофа, или обаждане от името на полицейски служител, който преследва ало-измамници. И при двете схеми се иска определена сума пари или златни накити, като в случаите, когато измамникът се представя за полицай, се обяснява с назидателен тон, че човекът отсреща е длъжен да съдейства на органите на реда, тъй като в противен случай ще се тълкува като саботиране на полицейско разследване.

От Областната дирекция на МВР са категорични, че техни служители при изпълнение на служебните си задължения никога и под никаква форма не искат пари от гражданите и че всеки телефонен разговор, при който се искат пари, е опит за измама. 

Призивът на полицията особено към възрастните хора, е при подобни обаждания да се свържат със свои близки или да подадат сигнал на телефон 112.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна