Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отхвърли жалбата на СЕК срещу избора на съветници в Бургас

Снимка: БНР - Бургас

Бургаският административен съд отхвърли жалбата на Средна европейска класа и нейния лидер Константин Бачийски срещу изборните резултати за общински съветници. Според бургаските магистрати, констатираните грешки при повторното преброяване на бюлетините, не водят до промяна на квотното разпределение на мандатите в Общинския съвет на Бургас. 

Неправилно преброяване на 41 броя бюлетини, както и 23 спорни бюлетини, се установи при повторното броене извършено от вещи лица. Според жалбоподателя Константин Бачийски, становището на вещите лица е субективно, избирателно и неправилно:

"На тези листи се вижда как бюлетини маркирани с един и същи знак, в единия случай е приета като действителна, когато е за ГЕРБ или за друга партия, а когато е за Средна европейска класа - не е приета за действителна. Затова искахме пред съда да отворят ограничен брой секции, за да можем да покажем и да докажем, че съответните вещи лица не са били обективни", коментира Бачийски.

Заради установени бюлетини с попълнени два различни знака „х“и „v“, както и с химикали с различна паста от ОИК в Бургас, са подали сигнал до прокуратурата и бургаската полиция.

"Според мен, тук се констатира, в това дело, че бе направен опит гласът на избирателя, в определени бюлетини, да бъде заменен. Най-вероятно, това, което е станало е, че е имало недействителни бюлетини, с които избирателят е гласувал само с преференция, като е добавен съответния знак за партия. Лично аз много се надявам, като човек, който е бил дълги години в изборната администрация, да бъде установен извършителят", коментира адвокат Георги Михов.

В едноседмичен срок решението на Административния съд в Бургас може да бъде обжалвано. 

"В момента обмисляме тази възможност", каза лидерът на СЕК Константин Бачийски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна