Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за АЕЦ: От посолството или от ГЕРБ и ДПС искат да строят новите мощности

Снимка: Ани Петрова

Вече трети час парламентът обсъжда проекта за решение за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000. Точката беше включена като извънредна в дневния ред на депутатите. Предложенията са две.

Проектът, внесен  от ГЕРБ и ДПС, предвижда да се възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън", избрана от оценителната комисия на предприятието да строи VII и VIII блок. От ПП-ДБ предлагат освен с "Хюндай", преговори да се водят и с американската компания "Бехтел".

"Вие от сглобката искате да бъдете любезни с вашите началници от посолството. Създавате една дългосрочна корупционна черна дупка, в която потъват милиарди и нищо не може да излезе от нея", каза Борислав Гуцанов от БСП.

"Колегите от ГЕРБ-СДС и ДПС се опитват да демонстрират надмощие – над МС и Министерство на енергетиката, след като народни представители избраха технологията защо да не определят и кой ще изгражда новата мощност. Да, ама не, това не е правилната посока", добави от своя страна Радослва Рибарски от ПП-ДБ.

Министърът на енергетиката Румен Радев уточни, че AP 1000 е избраната технологията. Той чисто експертно потвърди, че е "експертна, сигурна и добра технология". Радев все пак вметна, че не коментира начина, по който е избрана.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна