Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария ще закупи 4 шведски изтребителя "Грипен"

Пресконференция на Улф Кристерсон и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерите на Унгария и Швеция Виктор Орбан и Улф Кристерсон подписаха в петък споразумение за отбрана, което предвижда закупуването от Будапеща на произведените в Швеция изтребители "Грипен" (Saab JAS Gripen).

Унгария ще закупи 4 шведски изтребителя "Грипен", съобщи премиерът Виктор Орбан.

Анонсът предшества гласуване в парламента в Будапеща за ратификацията на членството на Швеция в НАТО. Унгария е последната страна в алианса, която все още не е дала зелена светлина на Стокхолм, като официално и неофициално властите на Орбан поставяха различни условия за ратификацията.

"Постигнахме споразумение да добавим 4 летателни апарата за флотата от изтребители "Грипен" на унгарските отбранителни сили", съобщи Орбан, цитиран от Франс прес, след разговори с шведския му колега Улф Кристерсон.

Орбан добави, че самолетите "не само ще запазят способността ни за противовъздушна отбрана, но и ще я увеличат, което означава, че ангажиментът ни към Организацията на Северноатлантическия пакт ще се засили, както и участието ни в съвместните операции на НАТО".

Към момента Будапеща разполага със 17 шведски изтребителя.

"Силно приветствам това задълбочено сътрудничество за напреднали бойни способности“, посочи Кристерсон на съвместната конференция с Орбан в Будапеща.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна