Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петкратно повишение на жалбите в Кипър от търсещи убежище и чужденци

Снимка: Pixabay

Пет пъти са се увеличили в Кипър жалбите от търсещи убежище и чужденци, подадени в Административния съд за международна закрила за последните три години, съобщи Правната служба на страната днес. Рекордният им скок е едно от предизвикателствата, пред които е изправена Никозия в резултат на силните миграционни потоци към острова.

Само през миналата година Правната служба се е занимавала с 10 000 нови жалби от чужденци и мигранти, представени в различни съдилища в страната, включително Върховния и Апелативния съд.

Административният съд за международна закрила е разгледал над 9800 дела, от които са удовлетворени само 45, или 0,46%, отчита представеният годишен анализ. При това голяма част - над 76% от случаите, са се отнасяли за кандидати за убежище в Кипър от безопасни държави.

Целта на правителството е тази година молбите за убежище да бъдат разглеждани в рамките на 30 дни, което е една от мерките за намаляване на миграционния натиск, каза вътрешният министър Константинос Йоану. След това, при получен отказ, техните податели могат да обжалват решението в съда. Сега този срок е между 1 и 3 месеца.

Правната служба представлява и защитава държавната администрация, в случая Министерството на вътрешните работи, пред всички съдилища в страната по жалби от чужденци и мигранти, се посочва в доклада.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна