Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: ЕС се нуждае от реформа заради своята неефективност при поредица от кризи

Илхан Кючюк
Снимка: Пресофис на Илхан Кючюк

Европейският съюз се нуждае от реформа, защото показа своята неефективност при поредица от кризи. Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който е домакин на форум на тема "ЕС в света – къде сме днес?".

Евродепутатът Илхан Кючюк подчерта, че последните две големи кризи са показали, че ЕС е способен да се справя сам срещу предизвикателствата, но той не може да разчита на външни сили, а трябва да разчита на собствените си умения:

"София трябва да изговори и да дефинира своя дневен ред, и тогава да го защитава в Брюксел, във Вашингтон и където и да е. България може да управлява своето бъдеще, само когато има ясна посока накъде вървим, как да налагаме европейския си дневен ред, за да може той да работи в интерес на всички български граждани. Противното означава да изпаднем в разговора и в реториката на популисти и националисти, които за всичко ще обвиняват Европейския съюз".

На форума в София участва и сър Греъм Уотсън, който е дългогодишен лидер на европейските либерали  и един от поддръжниците на приемането на България в ЕС. Той предупреди, че ако Русия спечели войната, след 50 години няма да има ЕС.

"Факт е, че вече навлиза в третата година на тази война. Не знам още колко дълго украинците ще могат да издържат на ежедневните обстрели и нападения от Русия. Европа трябва наистина да помогне. Аз много се радвам, че тук, в България, вие измествате сътрудничеството в атомната енергия от Русия, от "Росатом" към други доставчици. Русия трябва да се "удари" там, където е уязвима", заяви Греъм Уотсън.

Сър Греъм Уотсън
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна