Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безконтролното използване на социалните мрежи е причина за агресивно поведение на децата в Гърция

Снимка: pixabay

Безконтролното използване на социалните мрежи е една от причините за агресивно поведение от децата, според проучване на отдела за борба с киберпрестъпността в Гърция. Въведена е денонощна линия за връзка в помощ на пострадали малолетни.

Значително се увеличават случаите на заплахи, насилие и изнудване сред малолетни, констатират гръцките власти. Само за миналата година са заведени 30 дела срещу непълнолетни, но наказателна отговорност носят и родителите, съобщи шефът на отдела за борба с киберпрестъпленията Василис Папакостас. Според него липсва контрол от страна на възрастните към използване на информацията от социалните мрежи.

Проучване на властите показва, че 95% от подрастващите ползват интернет от мобилните си телефони съвсем безконтролно. Една трета от анкетираните деца признават, че са гледали материали за сексуално насилие над връстници, като не са споделили това с родителите си.

Папакостас призовава родителите да инсталират програма за родителски контрол на мобилните устройства и при необходимост да се свържат с компетентните власти за помощ.

Проучването показва, че поне 17% от децата са били жертва на някаква форма на тормоз от съученици.

Психолози и психиатри информират за увеличени случаи на силна депресия сред подрастващите. Министерството на образованието е въвело денонощна телефонна връзка в помощ на  родители, учители и пострадали деца.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна