Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийски съд призна бившия канцлер Курц за виновен в лъжесвидетелстване

Австрийски съд призна Себастиан Курц за виновен в лъжесвидетелстване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Виенски съд призна бившия консервативен канцлер на Австрия Себастиан Курц за виновен в лъжесвидетелстване и му даде условна 8-месечна присъда затвор, което намалява до нула шансовете за завръщането му в политиката, съобщава Ройтерс.

Съподсъдимият на бившия канцлер и бивш началник на неговия кабинет - Бернхард Бонели беше осъден на шест месеца. И Курц, и Бонели също така получиха тригодишен изпитателен срок.

Случаят се фокусира върху това дали 37-годишният Курц е казал истината относно ролята си в назначаването на ръководни кадри за новосъздадената държавна холдингова компания OBAG, когато е бил канцлер. Назначенията формално бяха отговорност на неговия финансов министър.

Курц свидетелства пред парламентарна анкетна комисия през 2020 г., че е бил "замесен в смисъл на информиран" в назначенията, но не е играл активна роля, напомня Ройтерс.

Прокурорите твърдяха, че Курц всъщност е ръководил назначенията и представиха доказателства, включително текстови съобщения и показания на свидетел - Томас Шмид, първият ръководител на OBAG, който стана държавен свидетел. Курц отрече обвинението.

Бившият канцлер заяви пред съда преди решението, че обвиненията на прокуратурата са го накарали да се почувства "ужасен" и "безпомощен", а екипът на защитата му повтори в обобщението си, че той не е лъжесвидетелствал.

Тогавашният коалиционен партньор на Курц, партия "Зелените", го принуди да напусне поста през 2021 г., когато прокурорите поставиха него и още девет души под разследване по отделно дело по подозрение за корупция. Прокурорите все още не са решили дали да повдигнат обвинения по този потенциално много по-голям случай.

Курц отрича всички нарушения.

Той вече напусна политиката и консерваторите изпаднаха на второ или дори на трето място в социологическите проучвания, което прави вероятно те да загубят места на парламентарни избори тази година. Това предизвика спекулации сред поддръжниците му, че той може в крайна сметка да се върне начело на партията и да преобърне съдбата ѝ.

Проучванията обаче показват, че мнозинството от австрийците не желаят това, а след днешната присъда шансовете той да се върне в политика стават илюзорни.

Самият Курц заяви, че е щастлив в новата си кариера на бизнесмен.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна