Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Подготовя се сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

В ход е подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжени сили, заяви в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски:

"В момента се подготвяме през идните седмици да продължим изключително активната си международна дейност. Ще има нови споразумения, които ще подсилят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни... Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", каза Зеленски и благодари на всички, които помагат на страната му и нейната кауза.

Украинският президент изтъкна и важността на получаването на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, чието приемане се бави в Конгреса, отбелязва ДПА.

Вчера Зеленски се срещна с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и делегацията му, които посетиха Украйна. Той коментира разговора с думите: "демокрациите не бива да се оттеглят от историческия процес - процеса на защита на ценностите, които са определящи за нашия съвременен свят".

А самият Шумър се обърна към председателя на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън с призив "да направи правилния избор" и да помогне за приемането на блокирания законопроект за военната помощ за Киев, предаде Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна