Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: Войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа

Снимка: БТА

Украйна е "страна, с която споделяме общи исторически и морално-нравствени ценности, страна, която води своята война така, че тя да не се пренесе по на запад и по на югозапад", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков в Плевен по повод две години от началото на военните събития.

Желязков направи изказването си в Плевен, където изнесе лекция на регионалната конференция на Младежката организация на ГЕРБ:

"Две години война в Украйна. Нашата позиция е твърда и ясна. Нашата позиция е изразена категорично от нашия лидер в неговите разговори с президента на Украйна. Тя се признава от украинската страна с благодарност и знаят кой е реалният носител на това национално виждане за пълната подкрепа на България към каузата на украинския народ. Защото това не е просто кауза на една страна, с която независимо, че нямаме обща граница, е на разстояние такова, каквото е оттук до Варна, например. Страна, с която с която споделяме общи исторически и морално-нравствени ценности. Страна, която води своята война така, щото тази война да не се пренесе по на запад и по на югозапад. Война, която трябва да преустанови разбирането и схващането за "руский мир", който в определени насоки се мултиплицира и в разбирания на Балканите за промяна на сферите на влияние и за промяна на териториалната цялост на държавите. Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна