Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Украйна подписаха стратегическо споразумение за сигурност

Джорджа Мелони и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия стана поредната страна, която подписа 10-годишно двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Киев вече подписа такова споразумение с Канада, Великобритания, Германия, Франция и Дания. Тези споразумение целят укрепването на сигурността на Украйна, докато Киев успее да постигне целта си да стане член на НАТО.

В Киев, италианският премиер Джорджа Мелони и украинския президент Володимир Зеленски, подписаха стратегическо споразумение за сигурност между двете страни. Това стана след отбелязването на двегодишнината от началото на военния конфликт между Русия и Украйна. 

Споразумението за сигурност между Италия и Украйна е за 10 години. За медиите премиерът Джорджа Мелони уточни, че в него се предвижда подкрепата на Италия за Украйна на финансово и военно ниво. Целта е  "ангажиментът да продължи значителните усилия както от военна гледна точка, така и по отношение на бюджетна и  хуманитарна подкрепа и приемане на бежанци".

Мелони обясни още, че договорът е "най-пълният и важен ангажимент", който Италия е поела със страна, която не е членка на НАТО и тези споразумения за сигурност, са най-добрата предпоставка за всеки справедлив и траен мир. В тази посока, Мелони изтъкна, че да се бърка думата "мир" с "капитулация" е лицемерен подход, който няма да бъде споделен.

Чрез социалните мрежи, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Италия.

От Киев Джорджа Мелони председателства видеоконферентна среща на държавните и правителствени ръководители на Г-7. Тя е първата под италианското председателство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна