Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш заместник-председател на торите беше отстранен от Консервативната партия

Лий Андерсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания бившият заместник-председател на торите Лий Андерсън беше отстранен от Консервативната партия, след като отказа да се извини за коментара си, че "ислямистите контролират кмета на Лондон Садик Хан".

Депутатът от управляващата Консервативна партия заяви за Джи Би Нюз (GB News) в петък следното: "Всъщност не вярвам, че ислямистите имат контрол над нашата страна, но това, което вярвам, е, че те контролират Хан и имат контрол над Лондон. Той всъщност е предал нашата столица на неговите приятели". 

В отговор в събота кметът на Лондон нарече думите на Андерсън "наливане на масло в огъня на антимюсюлмаската омраза". Той допълни, че не разбира защо премиерът Риши Сунак и членовете на неговия кабинет нито обсъждат, нито осъждат коментарите на Андерсън. 

Малко по-късно говорител на организационния секретар на Консервативната партия Саймън Харт каза, че след отказа на Андерсън да се извини неговият депутатски мандат е прекратен. Самият Андерсън призна, че коментарът му е поставил премиера и организационния секретар в трудно положение и отстраняването му е логично. Много депутати, включително тори, осъдиха думите на Андерсън. 

От Мюсюлманския съвет на Великобритания приветстваха отстраняването му, но отбелязаха, че това се е случило едва след като се е вдигнал много шум.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна