Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски проект за борба с климатичните промени беше обявен в Никозия

Снимка: БТА

Нов европейски проект цели да подпомогне действията на ЕС за справяне с климатичната криза чрез иновации в изследванията на околната среда, съобщиха от Кипърския институт, който е негов координатор. Той се финансира с 2,5 млн. евро от рамковата програма "Хоризонт Европа" и ще продължи 3 години. 

В проекта за борба с климатичните промени /ENVRINNOV/, чийто старт бе обявен в Никозия, участват 10 партньорски организации - университети, научни институции и изследователски центрове, от 5 европейски страни - Кипър, Германия, Финландия, Италия и Франция.

Целта им е да разработят съвместно обща "пътна карта" за бъдещото развитие на европейските изследователски еко инфраструктури.

В нея ще се акцентира върху насърчаването на иновациите и въвеждането на нови технологични решения за мониторинг на околната среда, казаха от координиращия екип на Центъра за върхови постижения за изследване на климата и атмосферата към Кипърския институт. Той е най-голямата научно-изследователска база в страната.

Участниците в проекта ще си сътрудничат също с Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури /ESFRI/ и други екосистеми на европейско ниво.

Очаква се изпълнението на програмата да доведе до създаването на иновационен център /ENVRI Innovation Hub/, който ще подпомага взаимодействието между научната общност, изследователските звена и индустрията срещу измененията на климата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна