Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Георгиева: „Браво! Жестока си“, това ми каза треньорът след медала в Котбус

Валентина Георгиева
Снимка: Слободан Кадич

Състезателите от националния ни отбор по спортна гимнастика водени от двукратната сребърна медалистка на прескок Валентина Димитрова, която спечели медали от световните купи в Кайро и в Котбус, бронзовият медалист на земя и финалистът на този уред от СК Кайро Еди Пенев и Димитър Димитров, както и Божидар Златанов и Йордан Александров се прибраха тази вечер в България.

„След състезанието в Котбус треньорът ми каза „Браво!!! Жестока си!“. В Кайро и двамата бяхме много щастливи, защото това ми беше първото състезание след контузията. То се вижда на записите, които вече са качени. Вижда се  как на мен просто все едно душата ми излиза от тялото, Няма как да е друго, защото преди това все пак имаше някакво притеснение, но и двамата очаквахме да е много по- голямо. Имаше минимален страх в нас, но и двамата сме много доволни“, каза специално за БНР Валентина Георгиева.


„Чувствам доста добре Първото състезание премина страхотно. Там нямахме никакви проблеми и на мен ми се стори изключително лесно, тъй като исках да се чувствам много спокойна. Преодолях психиката си. Поотраснах малко. В Котбус, второто състезание беше малко по- трудно, тъй като освен проблеми с полетите и летищата успях и да се разболея. В квалификациите играх с лека температура. За финала се възстанових и си изскочих хубаво нещата“, допълни гимнастичката.


„След година и половина отсъствие, мога да кажа, че ситуацията при жените се е променила. По- опитните вече почти не се състезават, настъпват по-младите. Корейката, която спечели първите места е по- голяма от мен, но скача прескоци на изключително високо ниво. А по отношение на психиката – сега гледам състезанията  просто да минават по - спокойно, без повече напрежение, защото това само ми пречи. Не ми помага, просто си събирам мислите, мисля си опитите -  как да ги скочи и разбира се как да стъпя без да имам някакви контузии. Ако това стане нещата стават. Самата аз си казвам, че не е хубаво да го мисля, защото като го мисля се връщам в този момент и си представям, че това може пак да стане, но не ми помага това нещо.  Просто се съсредоточавам в опита и си мисля за всичките неща, които сме говорили с треньора на тема приземяване. Така това почти не ми  минава през главата. Когато се състезавах през 2020 година също имаше много очаквания, които успяха да ми подействат психически. Но сега  просто си казвах, че ще се опитвам да се затворя сама в себе си и да не поглеждам встрани.  Този път ще успея да остана сама със себе си.  Имахме тренировка с господина в Котбус. Тренирах прескоците с 2 винта, които скачах и на  европейското. До световната купа в Баку имам една седмица през,  която ще тренирам в България. Така  ще могат да си ги изтренирам и на твърдо. Преди  да заминем за Кайро тези прескоци бяха готови, но като пристигнахме там опитите ми не се получаваха. Много се пързаляше и не се чувствах сигурна в себе си. Решихме да не ги скачам.  В Котбус се разболях и пак не ги скочих. Сега в Баку, ако всичко е наред може да заложа на тях“, сподели още Георгиева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна