Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Морско училище ще се обучават космически кадети, откриха най-голямата лаборатория за космически изследвания

4
Снимка: БНР

От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна стартира новата космическа програма на България "Космически инженеринг и технологии". Тя е с капацитет с до 50 едновременно обучаващи се, а техниката е последна дума на съвременните технологии. Това обясни по време на откриването Райчо Райчев, директор на компанията, която дарява цялото оборудване.

От октомври стартира новата специалност за обучение на т.нар."космически кадети" в Морското училище.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обяви, че до края на годината страната ни ще има космическа агенция, а контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС каза, че по този начин се навлиза в нова ера на космическите технологии у нас.

"За ВМС това представлява огромна крачка напред. Бих го сравнил с думите на Нийл Армсотринг за стъпката на Луната. Това ни издига в съвсем различно измерение както по отношение на възможностите за наблюдение, така и за изграждане на способности за анализиране на всичко, което наблюдаваме и планиране на мисии", каза  контрадмирал Михайлов.

В Морското училище е базирана най-голямата лаборатория за космически изследвания в България. "

"С изграждането на лабораторията за космически изследвания правим стъпка за извеждането на България като държава, която може да създава и развива високи технологии. Иновациите са катализатор за промяна, чрез които можем да представим нови решения в космическата индустрия", каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването ѝ.

Тя подчерта, че България се стреми към асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска. 

"Космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви. Членството ни в ЕКА ще осигури нови възможности за българските компании в областта“, категорична бе Стойчева.

Чуйте още в репортажа на Даниела Стойнова:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна