Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският държавен архив пази снимки и документи, свързани с поета Христо Фотев

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението му с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В нея са включени изложба, музикално - поетичен спектакъл и поредица от подкасти със спомени за твореца.В Държавния архив в града ни са запазени снимки и документи, които разказват за личния и творческия му живот. Близо 30 са фотографиите с Христо Фотев, които са от фондовете на бургазлии, които са били негови приятели или колеги. Те са от творчески срещи с колективи, с ученици, с други поети и писатели, съобщи директорът на Архива Данка Георгиева:

„Снимките показват част от ежедневието и творческия процес на Христо Фотев. Например през 1989 година е гостувал в училището в с. Добра поляна и се е снимал с децата и учителите. Има снимки и в Дружеството на бургаските художници, в  едни кръг с Илия Бурджев. Заснето е и представянето на унгарския поет и преводач Петер Йохас през 1980 г. Имаме снимка на къщата му в Равадиново, запазена е и такава с деца от селото, в която той играе някакъв театрален етюд.“

повече може да чуете в звуковия файл: Освен от лични фондове, има запазени и документи от фондове на институции. Едната част са от читалища – като „Фар“ или читалище „Изгрев“, което е решило да съчетае 90 години от създаването си със 65 годишнина от рождението на  Фотев. Сред документите свързани с поета има автограф, поръчки за произведения, които са му поставяни от Окръжния съвет за култура и отчетените от него творби, сред  тях е и стихосбирката „Литургия за делфините“.

„В архива се пазят и негативи от клона на „Българска фотография“ в Бургас. След закриването на предприятието са приети много от работните албуми и има много негативи, има и такива от 1975 година когато се отбелязва празника на поезията и на които е посочено, че участва и Христо Фотев. Част е празника е сред бригадата на Христо Чорбаджиев, герой на социалистическия труд, тогава Фотев е заедно с Недялко Йорданов. Другата част от празника е среща в културния дом на НХК. Предстои тези негативи да бъдат дигитализирани, за да са достъпни за всички, които искат да ползват тази информация“, разказа още Данка Георгиева.


Архивът пази и магнетофонна лента с интервю с Христо Фотев, то е около 4 мин. и е на журналиста от общинското радио Адам Петков. Чрез фонда на композитора Радко Ловджиев има запазени  и нотни листи с текстове на Христо Фотев – сред тях „Утринна песен“. Има песни за Бургас и морето, в които Фотев е представен като автор на няколко творби сред който „Бургас и трудовите му хора“.

повече може да чуете в звуковия файл: БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна