Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт в конституцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт във френската конституция. Текстът беше приет с мнозинство от Националното събрание, но среща повече съпротива сред консервативните сенатори.

"Франция ни гледа и трябва да бъдем на висотата на очакванията", заяви френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети пред сенаторите. 

Те трябва да гласуват за вписване на правото на аборт във френската конституция, 50 години след разрешаването на абортите в страната. 

За да стигне до тържествения сеанс на целия парламент и да бъде прокаран, текстът трябва да бъде приет без изменения, но ако претърпи поправка, ще бъде преразгледан от депутатите. 

Мотивите на вписването на правото на аборт сред основните права са, че едно парламентарно мнозинство винаги може да ограничи или забрани аборта.

Докато сенаторите заседават, на улицата се провеждат демонстрации на поддържници и на противници на закона, без да се срещат.

"Победата на Франция ще бъде победа и за жените от други страни" - заяви на митинга пред Сорбоната депутатката от крайната левица Матилд Паро, която подкрепя текста. 

По-късно започна шествието на много млади противници на абортите от асоциацията "Про лайф". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени