Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млн. гърци настояха за сваляне на депутатския имунитет на свързани с тежката жп катастрофа

Мястото на трагичния инцидент година по-късно.
Снимка: АФП

Гърция над милион души се подписаха под петиция за премахване на депутатския имунитет на хора, свързани с тежката железопътна катастрофа миналата година с 57 жертви.

По повод на железопътната катастрофа инициативен комитет на роднините на жертвите събра над един милион подписа за премахване на депутатския имунитет на лица, свързани с катастрофата. Гражданите посочват в петиция до премиера, че "настояват парламентът да започне процедури за преразглеждане на конституцията и засилване на закона за отговорността на министрите, както и премахване на парламентарния имунитет, когато възникне наказателна отговорност за политически фигури.

"Става въпрос за бившият министър на транспорта Караманлис, както и депутати, които през годините са били част от ръководството на транспортното министерство".

"За една година няма осъдени, няма виновни", скандираха участници в демонстрации по повод годишнина от катастрофата.

Лидерът на опозиционната СИРИЗА Каселакис заяви, че партията, ако спечели изборите, ще премахне депутатската закрила при престъпления. В тази посока са изявленията и на другите опозиционни партии.

Допитване показва, че рязко спада доверието към управляващите консерватори поради убеждение сред гърците, че умишлено се прикриват виновните политици за катастрофата. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна