Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват в Смолян обновеният Планетариум

Снимка: Венета Николова

В Смолян официално ще бъде открит обновеният Общински културно-образователен център "Планетариум с Астрономическа обсерватория". Съоръженията съществуват от 1975 г. и са най-популярната туристическа дестинация в града.

Смоленският планетариум е посетен от почти 3 милиона ученици, граждани на страната и туристи от чужбина.

Планетариумът ще заработи след основен ремонт и реконструкция на сградата. Той затвори врати преди три години, след като общината спечели проект по оперативна програма "Региони в растеж" на стойност близо 4 милиона и половина за обновяване на астрономическия център.

След изпълнението на проекта са подменени основни енергоспестяващи източници като дограма, топлоизолация на стени и покрив, отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК-инсталации.

Обособена е леснодостъпна вертикална планировка и за хора с увреждания.

Доставено е ново, модерно и восокотехнологично оборудване и обзавеждане за Звездната зала, Обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов и директорът Цветелина Генчева ще прережат лентата на обновения планетариум. Водосвет за здраве ще отслужи Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна