Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански превозвачи искат наказателна отговорност за блокираните от фермерите пътища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската Национална федерация на транспортните асоциации и нейното каталунско подразделение подадоха жалба в съда срещу продължаващите блокади на пътищата и магистралите от фермерите. По думите им е време някой да поеме наказателната отговорност за "икономическите и лични щети на десетки хиляди превозвачи“, чиято работа бе блокирана от протестите.

Само ден след "провалената и безсмислена" според фермерите среща с министъра на земеделието Луис Планас, те обявиха, че стачката им става "безсрочна" и ще продължат с блокадите докато исканията им не бъдат изпълнени. Земеделските производители продължават да настояват за преразглеждане на Общата селскостопанска политика и ограничаването на вноса от страни извън ЕС, тъй като „не отговарят на същите условия, изисквани от Брюксел“.

Междувременно Европейският парламент прие спорния Закон за възстановяване на природата, изправяйки защитниците на околната среда срещу земеделските производители.

Сега срещу тях са и превозвачите, които търсят "наказателна отговорност" заради спиране на дейността им с блокирането на магистралите. AP-7 е прекъсната до Понтос на 33 километра от френската граница, а по думите им полицията не предприема необходимите действия, за да я отблокира. В жалбата до съда превозвачите призовават да се потърси отговорност от всички лица и институции, които с действие или бездействие са допринесли за транспортната блокада, както и за незабавно възстановяване на движението по засегнатите пътища.

Протестите на фермерите продължават в цялата страна. Освен в Каталуния блокирани пътни участъци има и в Арагон, Андалусия, Памплона.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна