Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Томов: Поставянето на диагноза за рядко заболяване отнема от 1 до 5 години

| Интервю
Снимка: pixabay

Един от големите проблеми при редките заболявания е това, че те се откриват трудно, процесът на поставяне на диагноза отнема много време, симптомите често не са характерни, приличат на други заболявания и се променят във времето.

Това обясни пред БНР д-р Иван Томов - основател на медицинския информационен портал за пациенти "diagnosa.info". Сайтът се е насочил към един от проблемните елементи - поставянето на точна диагноза. 

Според статистиката от 1 до 5 години отнема, за да бъде поставена точната диагноза на рядко заболяване. Порталът предоставя пълна медицинска научно обоснована информация за пациентите, така че те да бъдат добре информирани и активни във взаимодействието си с лекарите. 

"Това е много важно за крайния резултат и ефекта от тези заболявания. Колкото по-добре са информирани пациентите, толкова по-добре те ще съдействат в лечебния процес и ще се стигне до по-добри резултати", категоричен бе д-р Томов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".
Той отбеляза, че 72% от редките заболявания са генетично обусловени. Те обикновено се откриват рано - още в детска възраст. Останалата част обаче не е генетично обусловена и се появява по-късно в живота на хората, подчерта специалистът. По думите му голяма част от тях са автоимунни.

"Насочихме се към неврологичните автоимунни заболявания, защото там има редки заболявания, които са ултраредки", каза д-р Томов.

Според него има достатъчно експертиза и опит по отношение на редките неврологични заболявания. Предстои да бъдат създадени и специализирани центрове, обяви още той. 

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Иван Томов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна