Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограниченията за чужди студенти на Острова може да навредят на икономиката

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имиграционните ограничения, наложени на чуждестранните студенти, заплашват да навредят на икономиката на Обединеното кралство, според университетски лидери, след данни, че броят на записаните от чужбина студенти е спадал с една трета.

Данните са на "Университети в Обединеното кралство" - организация, която представлява университетите и колежите в страната. Нейни представители коментираха, че новите ограничения на правителството, съчетани с рязкото увеличение на визовите такси и заплахи за намаляване на възможностите студентите да работят, представят в отрицателна светлина Обединеното кралство като дестинация за обучение.

Данните от повече от 60 университета в страната показват, че броят на издадените визи за обучение е намалял с 33% тази година в сравнение със същия период на миналата година. Отделно проучване в 70 университета установи, че записаните за следдипломни курсове са намалели с повече от 40% след промените в имиграцията през януари.

Новите правила забраняват на чуждестранните студенти да водят членове на семейството със себе си, но от организацията допълват, че студентите също са отблъснати от несигурността по отношение на предложенията за работа след обучение в Обединеното кралство, след като правителството поиска от Консултативния комитет по миграцията да преразгледа дали международните студенти трябва да имат право да останат на Острова поне две години след успешно завършване на курс.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна