Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Кирилов: Лоша организация е причина за недостига на инсулин в аптеките

Богдан Кирилов
Снимка: БГНЕС

Лоша организация на търговските отношения между вносителите на лекарства и търговците на едро е причина за недостига на инсулин в аптеките. Това обяснение даде директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред депутатите от здравната комисия по време на изслушване във връзка със сигналите за липса на тези медикаменти. Заседанието продължава със закрито за медиите изслушване на здравния министър и -представители на регулатори и служби.

По време на изслушването стана ясно, че държавата не може да контролира редовното зареждане на аптеките с инсулинови лекарства. Директорът на Агенцията по лекарствата потвърди информацията от вторник, че у нас има достатъчни количества от тези медикаменти.

"Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че е до голяма степен организационен проблем, който за съжаление не попада в правомощията на Агенцията и възможностите за контрол, тъй като, отново обръщам внимание, че се касае за договорни взаимоотношения от частен характер".

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов обясни, че ще бъдат предложени законодателни промени, с които системата за проследяване на лекарствата от Позитивния списък СЕСПА да бъде достъпна в реално време за всички търговци, включително за аптеките.

"Биг брадър систем, която да следи абсолютно всичко в реално време, така е в Испания".

По време на изслушването стана ясно, че заради недостига на инсулини пациенти от различни населени места си изпращат лекарства с куриер, което поставя под риск качеството на лечение.  


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна