Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева (вляво)
Снимка: uni-sofia.bg

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки". Той е насочен към прилагане в практиката на разработените от екипа, с който работи докторантката, неорганични инертни пигменти със забележителни топлоизолационни свойства.

Новите материали с купралитова структура са моно или биметални кислород-съдържащи съединения, които могат да се вграждат в бои или мазилки. При дотиране със само 1% пигмент е отчетено понижение на топлопроводимостта на мазилки с 40 до 60%, разясни в предаването "Следобед за любопитните". Това предполага и по-малко разходи за всяко семейство.

Разработката е от две години и половина, като към момента екипът на Елжана Енчева може да предложи много малки количества от материала, тъй като за сега ги прилагат върху малка площ. Тепърва тестването ще продължи върху по-големи площи, но за това трябват и средства, уточни Енчева. Всичко около нас е химия, това което ядем, пием, с което се обличаме, и още като бакалавър, самата аз, се убедих, че в бъдеще ще се занимавам с неорганична химия, сподели още докторантката.

Енчева работи и с екип на БАН, от Института по физикохимия, което и дава възможност да работи с апарат за ренгенова-прахова дифракция, което дава възможност на изследователите да разберат дали са получили кристалното вещество, което се опитват да създадат. Това дава възможност и за бъдещи нови тестове, уточни Елжана Енчева. Това ще подпомогне развитието на археологията, реставрацията, тестването на различни материали, дори и във фармацията.

Подробности от звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна