Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ако има служебно правителство, ще карам по домовата книга

Румен Радев
Снимка: БТА

Нови парламентарни избори или ротация на правителството? За президента Румен Радев отговорът на въпроса зависи от доверието между коалиционните партньори и от решенията на партийните лидери в следващите дни:

"Зависи дали този парламент има достатъчно неизчерпан политически ресурс, така че да се сформира устойчиво мнозинство. Едно е сигурно - че на 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя трябва да се приеме от парламента и едва тогава при мен започва цикълът на консултации". 

Радев коментира и противоречивите оценки на коалиционните партньори за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Напоследък обаче забелязваме някакви странни критерии за оценка на министри - ето например министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки". 

При хипотеза избор на служебен премиер в ново временно правителство на президента при нови конституционни правила:

"Още не мисля за този вариант, но в случая ми е много лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите, посочвам и карам по ред - по домовата книга. Вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? Не е ясно".

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността. Турският президент Реджеп Ердоган е приел поканата да посети България. 

"И се надявам това да стане още тази година, но зависи, разбира се, зависи дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство". 

Очакванията на Радев за цените на горивата след отпадането на дерогацията за руски петрол:

"Ние не можем от един ден да разберем какво ще стане с цените. Трябва време, но при всички положения имаме вече до известна степен и повишен икономически риск. Аз се надявам да се вземат всички мерки, за да няма скокообразно повишаване на цените, но можем да очакваме в тази ситуация да има и такава тенденция".

Президентът отново разкритикува правителството за въвеждането на транзитната такса за руски природен газ през страната ни, която по-късно беше отменена. Една от целите на днешните срещи на Радев с турския му колега Ердоган и с премиера на Унгария Виктор Орбан била да възстанови доверието в България като надежден партньор в енергетиката:

"Едно доверие, върху което беше извършен погром с т.нар. "енергийна вноска". Унгария вече провежда процедурата да сключи договор с "Боташ" през нас. Но нас вече ни няма. Ние от фактор, който може да търгува с газ, се превръщаме в една територия, през която преминава газ". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна