Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поход на свободата, концерти и заря Пловдив отбелязва 3 март

| обновено на 03.03.24 в 16:08

По традиция стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика, за да се поклонят пред славата на героите. Младите семейства бяха дошли с децата си на празника. 

Тържественият ден започна с камбанен звън от катедралния храм "Успение Богородично", а митрополит Николай отслужи тържествена литургия.  

Владиката каза в словото си на 3 март: "Денят, в който българският народ празнува своята свобода. В Освобождението на България от турско робство ние познахме божествена истина. Вярата победи робството. Не може да има човек, който да се е посветил на вечната вяра, който да не е повярвал в освобождението. Вечен и благословен да е споменът за героите на България!".

Стотици пловдивчани се изкачиха на Бунарджика, където е първият паметник в България, построен за възхвала на освободителите. 

Слово произнесе почетният гражданин на Пловдив инж. Любозар Фратев. Той открои ролята на историческите важни дати и герои за Освобождението ни и акцентира, че ни е потребна днес воля и вяра. 

Празничните прояви продължават с два безплатни концерта в центъра на Пловдив, а довечера на пл. "Централен" ще има воински ритуал и празнична заря. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна