Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин

Снимка: Държавен архив Видин

На 4 март се навършват 82 години от голямото наводнение на Видин, при което водите на Дунав заливат града с 5-метрова вълна. До бедствието се стига след задръстване на ледовете по реката, обясни Йорданка Костова, главен експерт в отдел "Държавен архив" Видин. 

"В ранното утро на 4 март 1942 година църковните камбани известяват идващата опасност. Причина за наводнението е задръстване на ледовете по реката, на около 25 км от Видин, и повдигане на нивото ѝ. Изградените до този момент защитни съоръжения и отводнителни канали не успяват да предпазят града. Във Видин са загинали 13 души, разрушени или застрашени от срутване са 345 жилищни сгради. В околните села - Арчар, Ботево, Цар Симеонов, Сланотрън, Кутово, Слана Бара и други по протежението на река Дунав, има разрушени или повредени 665 сгради. Унищожени са стопански постройки и стотици декари земеделски насаждения."
 
На пострадалото население помагат държавата, църквата, дружества и организации, както и много граждани. За това свидетелстват голям брой снимки и документи, каза още Йорданка Костова. В края на миналата година "Държавен архив" Видин е получил дарение от снимки на наводнението, различни от тези, съхранявани досега в институцията. Постъплението е от дългогодишния дарител д-р Румен Манов.  Предстои да бъдат показани в изложба.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна