Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sky News: Хиляди хора в Беларус са били осъдени по политически обвинения през последните 3 години

Минск - 1 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора в Беларус са били осъдени по политически обвинения през последните три години, съобщи Sky News, позовавайки се на беларуската правозащитна организация „Вясна“.

От „Вясна“ твърдят, че най-малко 4690 души са били осъдени по политически мотивирани обвинения след президентските избори през август 2020 година, които породиха големи протести в Беларус. Действителната цифра може да е по-висока, тъй като се посочват имената само на тази, за които със сигурност се знае, че са осъдени. Говорителят на “Вясна“ Павел Сапелка, е заявил, че мащабът на репресиите в Беларус е дори по-голям, отколкото в съседна Русия. 

Най-малко 1300 души са били криминално разследвани по политически причини само миналата година. Според Сапелка, „дори съмнение за нелоялност е достатъчно, за да предизвика политически репресии". Sky News припомни, че предизвикалото спорове гласуване през 2020 година, което даде на президента Александър Лукашенко неговия шести мандат, предизвика масови протести, на които властите отговориха с масови репресии. Повече от 35 000 души бяха арестувани по това време и хиляди бити в полицейски участъци. 

Лукашенко разчита на субсидии и политическа подкрепа от своя основен съюзник Русия, за да оцелее на фона на протестите, коментира Sky News и припомни, че той позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна