Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обеща "обединение за приятелство" на Светлана Тихановска

Бойко Борисов
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна в партийната централа с беларуската опозиционерка Светлана Тихановска, противничка на войната в Украйна и на режима в Беларус.

Борисов изтъкна подкрепата на ГЕРБ за украинската страна и военната помощ, която България й оказва. Той съобщи, че в българския парламент ще бъде създадена група в подкрепа на Тихановска и нейната кауза:

"От първия ден на войната стои знамето на Украйна в нашата партийна централа. Мисля, че сме от държавите, които най-много подпомогнахме Украйна реално - с въоръжение, с бойна техника, с пари. За нас е чест днес да те видим и теб, да те уверим, че в наше лице, като партия и с партиите, които ни подкрепят, възнамеряваме да направим обединение за приятелство в нашия парламент - група депутати, които да подкрепим теб, съпругът ти и каузата, за която се бориш! Добре дошла!".

България подкрепя категорично всички легитимни стремежи на беларуския народ към изграждане на демократична държава, основана на върховенството на закона и основните права на човека, да избира свои представители чрез истински, демократични и прозрачни избори, заяви лидерът на ГЕРБ и допълни, че страната ни ще продължи да подкрепя всички инициативи на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество. 

По думите му стартирането на демократичен преход в Беларус, стабилизирането на икономиката на страната и реформата на нейните институции са процеси, които ЕС ще подкрепя последователно в интерес на беларуските граждани и на демократична, просперираща и мирна Европа.По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна