Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обратното броене започва: Остават 10 дни за кандидатстване в конкурса "Пролет`24"

"Пролет" стимулира много хора да създават музика специално за конкурса. Целта е Българското национално радио да подкрепя и насърчава българските изпълнители. До този момент има подадени 4-5 песни, които са написани специално за музикалното състезание". 

Това каза в интервю за предаването "Нощен Хоризонт" продуцентът на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" на БНР Елена Ангелова. 

Тя припомни, че срокът за кандидатстване е до 31-ви март и поясни как ще бъдат определени победителите в двете категории - "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник": 

"Селекционна комисия от музикални редактори от БНР ще избере 12 песни, които ще стигнат до финала. Една от тях ще бъде посочена за Наградата за дебют. След това - в продължение на един месец - от 20-и април до 20-и май, във всички програми на БНР ще бъде излъчвано предаване с 12-те финалисти, публиката ще има възможност да определи своя фаворит, като гласува на сайта на конкурса bnr.bg/prolet. Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 30-и май в Sofia Live Club, когато всички 12 песни ще бъдат изпълнени на живо пред жури, съставено от музиканти, певци, текстописци, продуценти. На място те ще вземат решение за това при кого ще отиде Голямата награда. Комисия от Националното радио ще селектира и пет групи/певци за категорията "Евросоник". Портфолиото им ще бъде изпратено на организаторите на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник", в Грьонинген (Нидерландия) и те ще определят победителя". 

Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" е звукозапис във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева.

"Това е много стимулиращо за музикантите, тъй като паричната стойност на тези записи е толкова голяма, че може да стигне за EP или за цял албум", отбеляза Елена Ангелова. 

И допълни: 

"Евросоник" е голяма възможност за български изпълнител или група да се представи в Грьонинген с концерт, да създаде контакти и да има изяви извън България". 

Цялото интервю на Марина Маринова с Елена Ангелова в предаването "Нощен Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна