Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще евакуира гражданите си от Хаити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще предложи на гражданите си в Хаити евакуационни полети заради ескалиращото насилие от страна на престъпните банди в карибската държава, съобщи ДПА.

Чуждестранните служители на мисията на Европейския съюз в Хаити, както и германският посланик, вече напуснаха страната преди две седмици, а несъщественият американски дипломатически персонал беше изведен с военни полети, припомня БТА.

Миналата седмица САЩ евакуираха някои от гражданите си с хеликоптер в съседната Доминиканска република.

Понеже редовните полети от столицата Порт о Пренс са отменени, Париж ще организира специални полети заедно с министерството на отбраната, за да позволи на най-уязвимите френски граждани да напуснат Хаити, обяви вчера френското министерство на външните работи.

Хаити изпадна в още по-голям хаос, след като преходният премиер Ариел Анри не успя да се завърне след пътуване в чужбина заради насилието на бандите в края на февруари. По-късно Анри подаде оставка.

Плановете за ново служебно правителство, подготовката за първите избори в страната от 2016 г., както и многонационална мисия за подкрепа на местните полицейски сили, засега не са се реализирали.

Дори преди последната ескалация на насилието според ООН няколко въоръжени групи контролираха около 80 процента от столицата.

Френското министерство на външните работи заяви, че засега френското посолство в Хаити ще остане отворено.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна