Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова повиши рейтинга си с участието в Рейкявик

Нургюл Салимова
Снимка: Ани Петрова

"В Рейкявик успях да повиша рейтинга си и имах много интересни партии. Целта ми беше да загрея за Турнира на претендентките. Мисля, че беше полезно за мен да участвам в този турнир. Единственото неудобство беше изключително студеното време, но се радвам, че не повлия на играта и настройката ми" . Това заяви в интервю за БГНЕС шахматистката Нургюл Салимова, която остана втора при жените и на 19-о място в генералното класиране на надпреварата в исландската столица.

В момента тя е 37-а в световната ранглиста за жени с коефициент ЕЛО 2426.

"Няма промяна в това колко уверена се чувствам за предстоящия турнир. През тези месеци се подготвях и все още се подготвям много сериозно. Крайният резултат зависи от много фактори, но за мен е важно да направя каквото зависи от мен", добави Нургюл.

През последните месеци българката тренира усилено за предстоящия Турнир на претендентките през април, като през февруари проведе подготвителен лагер в София с помощта на Фондация "Спорт в България". От 2023 година насам Фондацията подкрепя активно Нургюл по пътя ѝ към световната титла. 

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Торонто, където надпреварата започва на 4 април. Там Нургюл ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през следващата година


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна