Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова e втора при жените на турнира в Исландия

Нургюл Салимова
Снимка: reykjavikopen.com

Нургюл Салимова завърши на второ място при жените и на 19-о място в генералното класиране на Откритото първенство на Исландия. 20-годишната Салимова завърши турнира в Рейкявик с 6,5 точки от възможни девет, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. 

В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното. При дамите българката беше изпреварена единствено от рускинята Лея Гарифулина. Тя също събра 6,5 точки, но има по-добри допълнителни показатели.

Шампион в Рейкявик е румънецът Богдан-Даниел Дяк със 7,5 точки. Поставеният под номер 1 в схемата Дяк постигна победа в последния кръг над Алишер Сюлейменов от Казахстан в пряк сблъсък за първата позиция. Втори със 7 точки се нареди французинът Себастиен Мазе, а трети също със 7 точки е литовецът Пултиневичиус. Зад Салимова останаха играчи като украинската легенда Васил Иванчук, френския гросмайстор Жул Мусар и китайките Чжу Цзинър и Миаои Лу.

За Салимова участието в Откритото първенство на Исландия бе генерална репетиция преди старта на Турнира на претендентките за световната титла. Състезанието, в което ще участват осем от най-добрите шахматистки от цял свят, ще излъчи съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за световната титла през 2025 година. Турнирът в канадския град Торонто е от 4 до 21 април.

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шампионът Интер се справи и с Торино

Отборът на Интер победи Торино с 2:0 в мач от 34-ия кръг на италианската Серия А. Домакинската победа на "нерадзурите", която е общо 28-а за сезона даде начало на шампионските празненства за тима, като титлата бе осигурена още след успеха над Милан с 2:1 в градското дерби преди седмица. Мачът ще се започни и с това, че стана първият в..

публикувано на 28.04.24 в 15:35

Стефани Стоева спечели две титли в София

Стефани Стоева спечели две титли на Държавното първенство по бадминтон, което се проведе в зала "Европа" в София. Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева (БСК Пазарджик) победиха убедително на финала Мая Добрева ( СКБ Стара Загора) и Диана Макарска (Виктори БК София) с 21:5, 21:7. На жени единично..

публикувано на 28.04.24 в 15:33

Кристиан Василев спечели квота за Париж

Кристиан Василев спечели олимпийска квота за Игрите в Париж това лято, след като завърши втори във финал А на скиф на квалификационната надпревара, която се провежда паралелно с Европейското първенство по гребане в Сегед (Унгария).  Първите трима в крайното подреждане печелят квоти за Олимпиадата в Париж. Василев финишира на 2.11 секунди..

публикувано на 28.04.24 в 15:32
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал на обръч в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал, а Никол Тодорова завърши на осма позиция на финала на обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си и беше оценена с 34.750 точки (18.700 трудност; 8.000 артистичност; 8.150 изпълнения).  В единствения си..

публикувано на 28.04.24 в 11:47

Черно море - Локомотив Пловдив пряко по "Хоризонт"

Футболното ни първенство в Първа лига ще продължи днес с три мача от втората фаза. В първата шестица от 17.45 часа Лудогорец е домакин на Крумовград и при успех ще спечели за 13-ти пореден път шампионската титла на страната.  От 20.15ч. във Варна, Черно море приема Локомотив Пловдив.  Тази среща ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт"..

публикувано на 28.04.24 в 08:38

Астън Вила и Челси разделиха точките в зрелищен мач

Астън Вила и Челси  завършиха наравно 2:2 в мач от 35-ия кръг на Висшата лига на Англия . Футболистите на Унай  Емери изиграха отлично първо полувреме, когато взеха преднина от две попадение с голове на Марк Кукурея и Морган Роджърс. След почивката Нони Мадуеке  и Конър Галахър  донесоха равенството. 

публикувано на 28.04.24 в 06:31

Пари Сен Жермен отложи празнуването на поредната титла във Франция

Пари Сен Жермен отложи поне до следващия кръготпразнуването на третата поредна титла във франското футболно първенство. Пред своята публика ПСЖ не успя да надиграе гостуващия Льо Авър в мач завършил 3:3. Резервата Гонсало Рамос отбеляза дълбоко в добавеното време за крайното 3:3, след като парижани изоставаха с 1:3 малко преди края. ПСЖ има аванс от..

публикувано на 28.04.24 в 06:25