Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златото поскъпва до нови исторически нива

Златото поскъпна в началото на търговията в понеделник до нов рекорден връх на фона на очакванията, че Фед на САЩ ще започне да понижава лихвите през юни, които прогнози сякаш бяха подсилени от оповестените в края на миналата седмица данни за забавяне на американската инфлация.

Фючърсите на благородния метал поскъпнаха за пръв път в историята към 2 265 долара за една унция, задълбочавайки рязкото възходящо движение от предходната седмица и след като през март златото отбеляза най-силен едномесечен ценови растеж от повече от три години насам, а през първото тримесечие поскъпна с над 9%.

Силното поскъпване на златото от средата на февруари насам е подхранвано както от засилващите се очаквания за предстоящо намаляване на лихвите, така и в резултати на негови покупки от водещи централни банки, като китайската, както и в резултат на силното му търсене като "инвестиция-убежище" с оглед на серията геополитическите напрежения главно в Близкия Изток (войната на Израел с "Хамас" в Газа) и войната на Русия в Украйна.

След петъчните слабо инфлационни данни от САЩ, шансовете за първо понижаване на основната лихва на Фед вече се оценяват на около 70%.

Трябва да се има предвид, че по-ниските лихвени проценти намаляват алтернативните разходи за притежаване на златни кюлчета, увеличавайки тяхната инвестиционна стойност.

Графика на златото (в долари за унция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна