Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания с пакт за съвместна работа по усъвършенстван изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

Обединеното кралство и САЩ подписаха забележително споразумение за съвместна работа за тестване на усъвършенстван изкуствен интелект, съобщи Би Би Си.

Споразумението, което е първо по рода си, гласи, че "двете страни ще работят заедно за разработването на стабилни методи за оценка на безопасността на инструментите на изкуствения интелект и системите, които ги подкрепят". Британският министър на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан каза, че това е "определящото технологично предизвикателство на нашето поколение".

"Винаги сме заявявали ясно, че осигуряването на безопасно развитие на изкуствения интелект е споделен глобален проблем. Само като работим заедно, можем директно да се справим с рисковете на технологията и да впрегнем нейния огромен потенциал, за да ни помогне да живеем по-лесно и по-здравословно", изтъкна Донелан.

Подписаното споразумение е резултат на ангажиментите, поети на срещата на върха за безопасността на изкуствения интелект, проведена в "Блечли парк" през ноември 2023 година.

По време на събитието, на което присъстваха видни фигури в бранша като Сам Алтман от OpenAI, Демис Хасабис от Google DeepMind и технологичният милиардер Илон Мъск, Обединеното кралство и САЩ обявиха създаването на Институти за безопасност на ИИ, които имат за цел да оценят неговите системи с отворен и затворен код.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна