Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Чутуркова: Живот между вдъхновението и вярата

Десислава Чутуркова
Снимка: Личен профил

Талант със силен творчески дух и професионалист, търсещ вдъхновението и динамиката в живота – това е Десислава Чутуркова, гост в предаването "Нашият ден". Актриса, режисьор, преподавател в НАТФИЗ – тя трудно се ограничава в една житейска роля и е превърнала изкуството в централно събитие на своето съществуане. 

Чутуркова споделя, че творческите идеи я вдъхновяват по различен начин – понякога сама иска да изиграе някоя роля, понякога чувства порив да я режисира, а понякога водещ е визуалният аспект. Окриляващо ѝ въздейства общуването със студентите и тяхното развитие през четирите години обучение в Академията. В работата си като преподавател Чутуркова споделя, че държи на персоналния подход, на уважението към всяка личност и индивидуалност, на радостта от творческия процес и смелостта.

"Непрестанно човек трябва да се учи. За мен, бидейки преподавател, е много важно да се поставям в позицията на начинаещ в някаква сфера. В момента това го практикувам с пеене. От репетиция, в която съм преподавател, отивам в репетиция, където съм студент. Добър начин за смирение", казва Чутуркова, която вярва, че човек се извисява само тогава, когато е здраво стъпил на земята.

Вярата заема централно място в живота на Чутуркова. Тя е убедена, че непрестанно трябва да се търси общуването с Бог особено днес, когато светът осъзнава, че живее с генерално сбъркани принципи, страстите бушуват и войната отново излиза на преден план. Именно вярата е централен образ във филмите, които Чутуркова прави. "Изкуството има силата да предаде послания, без това да е дидактично, буквално и ударно. Косвен начин – чрез метафори и символика – да стигнеш до сърцето на зрителя", казва тя.

Актрисата кани слушателите на представлението "Краят на градината", което ще се играе на 17 април от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център. Това е авторски спектакъл по Чехов, в който присъстват оригинални пластични елементи, разказва Чутуркова. А на 5 април в Нов Театър НДК от 19:30 ч. може да бъде гледана съвременната българска комедия "Жена ти се сгоди".

Повече за ежедневието, изпълнено с вдъхновение и вяра, и за различните роли в живота на Десислава Чутуркова – чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна