Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

| обновено на 03.04.24 в 11:15

В деня на премиерата на документалния филм "Моето име е Минко" в галерията на Българския културен институт в Париж авторът на творбата Владина Цекова разкрива значението на професор Минко Балкански и важността на събитието. Представяйки филма, Цекова споделя, че изборът на Париж за премиера е от първостепенно значение не само заради факта, че самият професор живее в града, а и като признание към всички българи там.

"Моето име е Минко" разказва историята на едно момче от село Оряховица, което се изправя срещу житейните си предизвикателства и успява да достигне върховете на световната наука. Във филма се разкриват моменти от живота на Минко Балкански – писмата на мъдрия му баща, борбата срещу комунистическата власт, научните му постижения и благотворителната му дейност в името на бъдещето.

След премиерата в Париж екипът зад филма планира голямо турне из цяла България, в което ще бъде представен в над 25 града. Турнето започва от София и ще включва места като Шумен, Варна, Русе, Бургас, Пловдив и други. Освен това има и покана за прожекции в Лондон, Хамбург и Берлин.

Така филмът "Моето име е Минко" не само ще разкаже вълнуващата и вдъхновяваща история на професор Балкански, но и ще обиколи множество градове, доказвайки, че историите за успеха и волята за преодоляване на препятствията имат универсално значение и вдъхновяват хората навсякъде по света.

Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна