Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската национална филмотека с подкаст

Българска национална филмотека

Подкастът "Филмотечно" е инициатива на Българската национална филмотека. Целта е да се проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 година до днес.

Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кинопоказа. Ще се засегнат ключови периоди и етапи от началото на ХХ век, които бележат началото на творческата изява през новото изкуство, като локалната българска ситуация неминуемо се съпоставя с глобалния контекст от епохата и развитието през следващите десетилетия. Във всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които, заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне.

Подкастът има за цел не само да акцентира върху определени теми, автори и филми, а ще даде и възможност на слушателите да посетят Филмотечно кино "Одеон" със свободен вход, за да видят някои от филмовите заглавия, за които се говори в отделните броеве. След всеки брой ще има по един филм, който те ще могат да гледат.

Предвиждат се шест отделни тематични броя до края на 2024 година.

Снимка – Българска национална филмотека

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна