Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биографичната драма "Мария Монтесори: Новата жена" по кината от 12 април

| Интервю
Кадър от филма "Мария Монтесори: Новата жена"
Снимка: www.cinelibri.com

Леа Тодоров разказва историята на Монтесори, преди тя да се превърне в името, което е. 

Това каза пред БНР Александра Александрова от издателство "Колибри", която представи биографичната драма "Мария Монтесори: Новата жена", който беше част от програмата на "Синелибри". Филмът тръгва по кината в България от 12 април, петък.

"Мария Монтесори: Новата жена" е дебютен пълнометражен игрален филм на френската режисьорка и сценаристка Леа Тодоров. Една впечатляваща биографична драма, посветена на световноизвестната педагожка Мария Монтесори, принудена да отглежда тайно собственото си дете.

1900 година. Лили д’Аленжи, парижка кокотка на върха на славата си, бяга от Париж, за да скрие умственото увреждане на своята дъщеря. Когато пристига в Рим, животът й се преобръща след срещата с харизматична жена лекар на име Мария Монтесори, която е разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която иска публично да олицетворява la nouvelle femme, т.е. една модерна и еманципирана жена, за целта трябва да плати висока цена – тайно, извънбрачно майчинство. Скоро Мария ще трябва да избере между детето и призванието си.

Леа Тодоров е кинорежисьор и актриса с българо-френски произход, дъщеря на световноизвестния интелектуалец Цветан Тодоров – философ, литературовед, историк, структуралист и културолог, и на канадско-френската преводачка и писателка Нанси Хюстън. Леа режисира документалните филми „Спасяване на човечеството през работно време“ (2012) и „Руска утопия“ (2015). Участва в биографичната драма „Спомен за болката“ (2017), адаптация по романа на Маргьорит Дюрас. 

Интервюто на Даниела Големинова с Александра Александрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна