Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови минимални правила за преследване на нарушаването или заобикалянето на евросанкциите в страните от ЕС

Снимка: Алами/Ройтерс

Страните от ЕС трябва да гарантират, че нарушаването на европейските санкции се наказва с ефективни и пропорционални наказателно-правни мерки, вариращи в зависимост от престъплението. Това предвижда законодателният акт, приет от държавите-членки. Той установява минимални правила за целия Европейски съюз за наказателното преследване на нарушаването или заобикалянето на санкциите на ЕС в страните-членки.

Някои действия вече ще се считат за престъпления във всички държави от ЕС. Такива стават например подпомагането на заобикалянето на забрана за пътуване, търговията със забранени стоки или извършването на забранени финансови дейности. Предвидено е също санкциониране за евентуалните случаи на подбудителство и помагачество във връзка с тези престъпления.

Умишленото нарушаване на санкциите обаче трябва да води до лишаване от свобода като максимално наказание. На нарушителите могат да бъдат налагани и глоби.

Юридически лица, т.е. дружествата, също могат да бъдат подведени под отговорност, когато извършителят е лице, заемащо ръководна длъжност в организацията. В такива случаи санкциите могат да включват лишаване от право на упражняване на стопанска дейност и отнемане на разрешителни и на разрешения за извършване на икономически дейности.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна