Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати призоваха Европа да упражни натиск върху Китай да не помага на руската военна индустрия

Снимка: es.news-front.info

Съединените щати призоваха европейците да упражнят натиск върху Китай да преустанови помощта си за руската военна индустрия. 

"Русия предприе най-амбициозната експанзия на военнопромишления си комплекс от съветско време и я постигна по-бързо, отколкото смятахме за възможно в началото на украинския конфликт. Ключов фактор за това съживяване на руското оръжейно производство е Китай", споделиха високопоставени служители от администрацията на Байдън, цитирани от агенция Франс прес. 

Само през последната четвърт на миналата година китайците са осигурили над 70% от носните металорежещи машини, нужни на Русия за производството на балистични ракети. От Китай руснаците са получили 90 на 100 от микроелектрониката за танковете и самолетите си. Руските оръжейници внасят оттам и нитроцелулоза, необходима за производство на метателни заряди, технологии за дронове и за крилати ракети.

Байдън вече повдигна въпроса пред китайския президент. Американският лидер и сътрудниците му се надяват, че с публикуването на тези данни ще убедят европейците също да възприемат по-твърда линия спрямо Пекин. 

В момент, когато републикатците във Вашингтон продължават да блокират директната помощ за Киев, един от най-ефективните ходове, които Западът може да предприеме в подкрепа за Кеив, би бил да убеди китайците да спрат доставките за руската военна промишленост, каза приближен на Байдън, пожелал анонимност. 

Вашингтон се надява германският канцлер Шолц да отправи послания в този смисъл в близките дни, когато се срещне със Си Дзинпин. 

Въпросът ще бъде обсъден и от външните министри на Г-7 идната седмица. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна