Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135 години от рождението на Чарлз Чаплин

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

Снимка: БНТ

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин. "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин.

Чаплин е роден през 1889 година и напуска този свят 1977 година, като житейският му път е изпълнен с изкуство и противоречия. Влизал е в "черния списък" на Холивуд, критикуван е както в личен план, така и професионално, но оставя след себе си значимо творчество. Чаплин осъществява таланта си като актьор, режисьор, продуцент, композитор. 

По повод годишнината от рождението на твореца "Terra Култура" припомня три архивни записа, обвързани тематично с личността му.

Чуваме думите на Апостол Карамитев за "крилатата поетичност" и "пророческото прозрение" на Чаплин.

Джордж Андрейчин, журналист и дипломат, е мигрант в САЩ от 1913 до 1921 година, който бива изправен пред съда за антивоенни прояви в навечерието на Втората световна война. В звуковия архив на БНР е съхранен запис, в който Георги Пирински - баща разказва за срещата между Андрейчин и Чаплин.

В предаването прозвучава и откъс от финалната реч в знаменития филм на Чаплин  – "Великият диктатор" (1940).

Чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна