Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Снимка: Ани Петрова

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6000 лева за по-големите, и по 3000 лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския транспорт.

Това обяви кметът на Общината инж. Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при встъпване на поста.

Собствен бюджет селата в общината имат за пръв път. Изготвена е методология, по която средствата ще се харчат и как ще се отчитат, ще се отпускат на два транша за първо и второ шестмесечие.

"Организацията по раздаване на картите за гориво на кметовете на кметства, които бяхме обещали, вече са готови. Обяснихме от бензиностанцията, от която могат да се вземат на база направената обществена поръчка, така че на всички са готови. Всичките вече имат гориво, което им е подсигурено, безплатен транспорт, градски, плюс бюджетите, говорихме как да си разходват собствените бюджети, които тази година за първи път им осигурихме. Има част от тях са заявили да си купят косачки за косене. Други са заявили други неща. Подсигуряваме им хора, които да косят по терените в селото на база бюджети. Някои искат да използват парите за видеонаблюдение, за фотокапани и т.н.", каза градоначалникът. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени